Valentin napi édes meglepetések:

  

 

Almás rózsa:

Hozzávalók:
1 vajas tészta lap
3 alma
5 ek. cukor
2 tk. őrölt fahéj
csipet szerecsendió
1 tk. reszelt citromhéj
4 csésze víz
3 ek. cukor
2 ek. citromlé
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 ek. cukorral és 2 ek. citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg. A vajastésztát vékonyra nyújtjuk, majd ujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelye metszővel. Megszórjuk a cukor - fahéj - szerecsendió - citromhéj keverékkel - ennek a keveréknek a fele bőben elég volt 1 lapra, így a maradékot eltettem a következő alkalomra - majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben. A csíkokat jobbról balra kirakjuk az alma szeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk.
A végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja - majd miután kissé kihűlt megszórjuk porcukorral.”
 
Megjegyzés: nem minden alma alkalmas ehhez a sütihez. Én 2 félével próbálkoztam. A Goldennel sikerült, a piros almával nem. Nem tudom mi a neve, de 2 percig sem volt a vízben, máris szétesett. Talán a Jonatán féle alma alkalmas rá. Finom, mutatós, egyetlen hibája az almahéj, ami sütve elég szívós lesz, de nélküle nem maradna meg a szirmok formája. Kipróbáltam banánkarikákkal is. Azzal is sikerült. Csak 2 darabbal próbáltam ki és elfogyott, mielőtt lefényképezhettem volna készen is. Ennél a tésztacsíkot egy kis baracklekvárral kentem meg, és a banánokat is átkentem lekvárral.
 

Banános tekercs:

 

 

Hozzávalók:

 

 

6 tojás

 

 

6 evőkanál tejföl

 

 

6 evőkanál rétesliszt

 

 

6 evőkanál cukor

 

 

2 nagyobb banán

 

 

lekvár

 

 

 

A tojások sárgáját kikeverem a tejföllel, a cukor felével, és a liszttel, majd a tojások fehérjét habbá verem a cukor másik felével. A habot lazán összekeverem a tojássárgájával. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítom és 180 °C-os sütőben megsütöm. Még melegen összetekerem és hagyom hűlni. Lekvárral vastagon megkenem, 2 banánt a helyezek a szélére, majd feltekerem. Vaníliaszósszal tálalom.

 

A szósz receptje itt található.
 

 

Túrókrémes rolád:

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

Tésztához:

 

15 dkg liszt
1-1 kk. instant kávé és kakaópor
csipetnyi só
1 kk. borecet
néhány ek. bor
2 dkg margarin
kenéshez tojásfehérje
 

 

Töltelék:

 

30 dkg túró
2-3 ek. tejföl
5-6 ek porcukor
Reszelt narancs és citromhéj
5 dkg étcsokoládé

 

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Keményebb, de jól formázható tésztának kell lennie. (Kicsit lágyabb, mint a gyúrt tészta.) Hűtőben fél órát pihentetem.
Közben elkészítem a túrókrémet. A túrót áttöröm, illetve botmixerrel pépesítem, kikeverem a hozzávalókkal, mintha palacsintatölteléket készítenék, végül hozzákeverem az apróra vágott csokoládét is. (Készítettem már úgy is, hogy csak 25 dkg túrót használtam és 2 dl felver Hullala növényi tejszínhabbal kevertem össze. Így egy habos túrókrémet kaptam.)
 
A tésztát nagyon vékonyra nyújtom, 7-8 cm-es négyzetekre vágom. Habrolósütő hengereket beolajozok, átlósan ráhajtom a tésztanégyzeteket úgy, hogy középen jól összeérjenek. Tojásfehérjével összeragasztom. Kívülről is megkenem tojásfehérjével és forró, bő olajban pár perc alatt megsütöm. Először azt a részét teszem alulra, ahol egymásra ér a tészta, mert fordítva kinyílhat. Mindkét oldalról megsütöm, kiszedem papírtörlőre, egy másik összehajtott papírötlővel megfogom és lehúzom a fémhengerről. Kihűlés után megtöltöm a túrókrémmel, díszítem egy kevés eperlekvárral, és meghintem porcukorral.

A recepteket "Aliz konyhája" honlapról töltöttük le, jó étvágyat kívánunk hozzájuk!

www.azila.gportal.hu

 

 

Valentin napi édes meglepetések: hozzászólásai

Szólj hozzá

0.091 mp