Karácsonyi receptek

Feltettünk pár ötletet a karácsonyi menü elkészítéséhez!

A recepteket Alíz konyhájából másoltuk be, ahol még több fantasztikus receptet talál: www.azila.gportal.hu

 

Tárkonyos raguleves:

Hozzávalók:

40 dkg sertéscomb

vegyes zöldség

1 fej hagyma

2 dl tejföl

2 db húsleveskocka

2 evőkanál liszt

ételízesítő

tárkony

tárkonyecet

1 tojás

liszt

 

A zöldségeket kockára vágom és egy kevés olajban átpirítom. Kiszedem, és a maradék olajban a kisebb kockára vágott húst fehéredésig kevergetem. Felöntöm kb. 1,5 l vízzel, beleteszem a leveskockát, egy kevés ételízesítőt és lefedve félig megfőzöm. (Ha a felforrás után túl sok habja lenne, a nagyját le is szedhetjük.) Beleteszem a zöldségeket, az egész hagymát, és készre főzöm. Közben a tejfölt összekeverem a liszttel és a morzsolt tárkonnyal, (ha van friss, azzal még jobb) keverek hozzá a levesből és az egészet a leveshez adom.

1 tojásból, lisztből, egy kis tárkonnyal, sóval galuskát készítek és belefőzöm a levesbe. Ha van tárkonyecet, azzal savanyítom, ha nincs, akkor citromlével, ízlés szerint.

 

 

 

Töltött csirkemell snidlinges-sonkás szósszal:

 

Hozzávalók:

2 db csirkemell filé

10 dkg fokhagymás orda sajt

só, bors

olaj

 

Szószhoz:

15 dkg sonka vagy tarja

3-4 szál újhagyma

1 kk. liszt

1 dl tej

1 csokor snidling

só, bors

 

A sonkát csíkokra, az újhagymát karikára vágom. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom és borsozom. Az ordasajtból szeleteket vágok és a hússzeletek, egyik felére teszem, majd ráhajtom a másik felét és megtűzőm fogpiszkálóval. (Nem baj, ha kilátszik a sajt, ugyanis nem olvad meg, és nem folyik ki belőle.) Kevés olajon mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Ugyanabban a serpenyőben megpirítom a sonkát és a hagymát, majd meghintem egy kevés liszttel, átkeverem, és annyi tejet öntök rá, hogy mártás sűrűségű legyen. Megsózom, megborsozom és egyet forralok rajta. A hús mellé tálalom.

 

 

 

Bejgli:


Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tésztához:


1,5 dl tejföl 
20 g élesztő 
1 tojás 
500 g liszt 
250 g margarint
5 dkg porcukor
1 csipet sóval 

A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.


Diótöltelék:

200 g darált dió

15 dkg cukor

3 dkg rumban áztatott mazsola

fél dl tej

A tejet a cukorral, és a darált dióval kevergetve felforraljuk. Tűzról levéve kihűtjük, miközben egy kevés rumot, rumban áztatott mazsolát és szükség esetén kekszmorzsát adunk hozzá, hogy ne legyen lágy.

Máktöltelék:

200 g darált mák

200 g cukor

reszelt citromhéj, citromlé

3 dkg rumban áztatott mazsola

1 dl vízben a cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, a citromhéjat és a levét. Kihűtjük.

Gesztenyetöltelék:

250 g gesztenyemassza
rum/rumaroma
vaníliás  cukor

reszelt narancshéj

50-60 g apróra vágott csoki

Összekeverjük a hozzávalókat. Ebbe is szórhatunk egy kis kekszmorzsát, ha nagyon lágy lenne.
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon
5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a tölteléket, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. 
Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.

A 3 lapot megtöltjük a 3 töltelékkel, a maradék lapra pedig a maradék töltelékeket vegyesen kenjük, úgy csavarjuk fel. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük.
A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni.
Te
psiben hagyom kihűlni.

0.023 mp